Een led is een elektronisch component. Dit halfgeleidercomponent zendt licht uit als er een elektrische stroom in de doorlaatrichting wordt gestuurd.

Opbouw van een led:

1.  epoxyharslens (behuizing)
2. draadverbinding
3. reflector
4. halfgeleiderkristal
5. aambeeld
6. ondersteuning
7. frame
8. afgeplatte zijde
A. anode 
B. kathode

Lichtkleur

Over de lichtkleur van led verlichting is veel te doen. Begin 2008 toen led verlichting in de kinderschoenen stond was er een beperkte keus in kleur voor consumenten. Vaak was helder wit of blauw de standaard. Inmiddels is er veel veranderd en de warme kleuren zijn beschikbaar. Je kan de lichtkleuren in 4 groepen benoemen.


Kleurweergave

De kleurweergave index (Engels: CRI - color rendering index) van een lichtbron is een index voor de kwaliteit van kleurweergave. Voor de waarneming door het menselijk oog is hierbij ook de wijze van kleurenzien van belang. Vrijwel altijd worden voor de test acht standaard kleuren met matige verzadiging gebruikt. Dit wordt aangegeven met de code Ra. Zonder nadere aanduiding wordt aangenomen dat de standaardkleuren gebruikt zijn. De bepaling van de index gebeurde vroeger door een groot aantal menselijke waarnemers, maar kan tegenwoordig met kleurgevoelige sensoren en computers worden uitgevoerd. Het gele licht van lagedruknatriumlampen heeft een CRI van 0, dat van moderne witte TL-buis van 80 of 90. De hoogste kleurweergave hebben gloeilampen, de Ra hiervan is vrijwel 100. Bij de led van tegenwoordig is een CRI van 90 ook haalbaar.

Van links naar rechts spectrale emissies van:

Duidelijk is te zien dat de lagedruk lampen en fluorescentiematerialen meer naaldvormige spectra hebben, de hogedruk lampen meer uitgesmeerde emissies. Ondanks hoge pieken in de spectrale emissie bij fuorescentielampen en metaalhalidelampen is toch een goede kleurweergave mogelijk. Dat heeft te maken met de spectrale gevoeligheid van de kegeltjes in het menselijk oog, die de kleurindruk bepalen.

 

Lichttermen:

Je hebt vast wel eens iets gehoord of gelezen over lumen, lux en/of candela. Hieronder zie je een korte en duidelijk uitleg.

1. Lumen (lm) is de som van al het uitgestraalde licht ongeacht de richting waarin het licht straalt.
2. Lux (lx) is de hoeveelheid licht (lumen) dat op een bepaald oppervlak komt. 1 Lux = 1 Lumen/m2
3. Candela (cd) is de hoeveelheid licht (lumen) in een bepaalde driedimensionale hoek (steradiaal). 1cd = 1 lumen in een ruimtehoek van 1 steradiaal

Verschillende soorten leds

Er zijn verschillende type leds verkrijgbaar. Door ontwikkeling en verbetering zijn de leds veel efficiënter geworden dan voorheen. Hieronder zie je een overzicht van de types die verkrijgbaar zijn.

 

5mm dip led

Met dit type led is het allemaal begonnen. Voorheen werd dit type meestal gebruikt als signaal lampje. Zoals bijvoorbeeld het indicatie lampje van een wekker of koffiezet apparaat. Daarna is dit type ook gebruikt voor retrofit lampen (spots en bulbs). Op dit moment word dit minder toegepast omdat de lichtopbrengst in de meeste situaties minimaal is. Zeker bij de lampen die gebruikt worden in en om het huis. Wij verwerken dit type led dan ook niet meer in onze lampen/ armaturen omdat er betere en efficiëntere leds zijn.

 

SMD leds

Dit is een van de meest voorkomende leds die op dit moment worden toegepast. Het grote voordeel van dit type led is de afmeting en de gemakkelijke verwerking (machinaal solderen). De led heeft een brede stralingshoek en kan gemakkelijk in div. kleurtemperaturen geproduceerd worden. Verder zijn ze zeer betrouwbaar en word in verschillende types geproduceerd. Je hebt al smd led die 90 lumen per watt leveren.

    

COB led

COB LED staat voor Chip On Board. Een COB led is een led die direct op een aluminium ondergrond (pcb) is gemonteerd. Doordat het rechtstreeks is verwerkt op een print kan de led goed zijn warmte afgeven aan het armatuur. De meeste COB leds worden direct in een aluminium armatuur geplaats. Het is dus vrij eenvoudig assembleren. Een COB led kan ook in de meeste gevallen breder uit stralen waardoor dit vaak word toegepast bij led downlighters of verstralers.(highbay lampen)

 

Highpower led

Powerleds worden vaak in combinatie met een lens gebruikt. In combinatie met de lens kan de gewenste lichtbundel gecreëerd worden. De leds zijn vaak iets groter van formaat en hebben een groter vermogen. Je ziet ze vaak terug komen bij led spots of rail-lights. Erg belangrijk bij powerleds is de warmtehuishouding. Door het grotere vermogen word de led ook warmer. Een goede behuizing is dus erg belangrijk.

IP waarde

Wanneer is bijv. een led strip nu waterdicht? De afbeeldingen en het schema hieronder maakt het duidelijk. Het grote voordeel van de Namo waterproof led strip is dat deze strip gemakkelijk in te korten is. Deze strip is voorzien van een flinterdunne elastische laag (nog geen 1mm). De led strip is dus gemakkelijk in te korten zonder dat er een laag epoxy verwijderd dient te worden.

  

Warmteontwikkeling led verlichting

Ledverlichting heeft in de meeste gevallen een aluminium behuizing. Dit is niet voor niets. Ledverlichting wordt wel degelijk warm. Dit is vaak de driver, het stukje elektronica, die de led laat functioneren die ze warmte kwijt moet kunnen. Ook komt dit voor bij de highpower ledverlichting en waar de leds dicht op elkaar zijn geplaatst. Het is dus altijd van belang om bijv. ledstrips te monteren in een aluminium led profiel waardoor de led strip zijn warmte goed kwijt kan. Dit bevordert de levensduur en de kleurkwaliteit. Wij raden dan ook aan om dit soort profielen te gebruiken. Al onze andere producten zijn voorzien van de juiste aluminiumkoelribben. Het is dus alleen van belang bij producten die u zelf samenstelt.


Adres
LEDLED B.V.
Hoge Bergen 14
4704 RH Roosendaal
The Netherlands

+31(0)186 848 522
info@ledled.nl


Openingstijden
Maandag 08:00 - 18:00 uur
Dinsdag 08:00 - 18:00 uur
Woensdag 08:00 - 18:00 uur
Donderdag 08:00 - 18:00 uur
Vrijdag 08:00 - 18:00 uur
Zaterdag op afspraak
Zondag geslotenAlgemene Voorwaarden | Privacy Verklaring
Copyright © 2019 LEDLED B.V.